Sosyal Medya Stratejisi Nedir?

Sosyal medya stratejisi; sesinizi duyurabileceğiniz, mevcut ya da potansiyel müşterilerinize ya da takipçilerinize ulaşabilmeniz için yapmanız gerekenlerin bütünüdür.

S
Sinan
22.11.2021 19:50
PAYLAŞ:

Sosyal Medya Stratejisi Nedir?

Sosyal medyanın günümüzdeki önemi hız kesmeden artmaya devam etmektedir. İş böyle olunca da sosyal medyaya yönelen ve sosyal medyadan iş yapmak isteyen insanların sayısı da günden güne artmaktadır. Sosyal medya konusunda kendini geliştirmek isteyen birçok insan da vardır. 

 

Ayrıca, mevcut işlerini bir adım ileriye taşımak isteyen ve bu konu ile ilgili sosyal medyanın gücünden yararlanmak isteyen insan sayısı da oldukça fazla. 

 

Ancak, kafalarda oluşan birkaç soru var. 

●     Sosyal medya nasıl kullanılır? 

●     Sosyal medya stratejisi nasıl oluşturulur?

 

İyi bir sosyal medya stratejisi oluşturmak, işiniz için alabileceğiniz en önemli karardır. 

 

Peki, sosyal medya stratejisi nedir?

 

Sosyal medyanın ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satabilmek için en etkili yöntem olduğu yadsınamaz bir gerçek. 

 

Sosyal medya stratejisi; sesinizi duyurabileceğiniz, mevcut ya da potansiyel müşterilerinize ya da takipçilerinize ulaşabilmeniz için yapmanız gerekenlerin bütünüdür diyebiliriz. Mevcut ya da potansiyel kişilere ulaşmak için gerekli analizleri yaparak hedef kitlenize ulaşabileceğiniz bir sosyal medya stratejisi uygulamanız gerekmektedir. 

 

Böylece, sesinizi daha fazla kişiye duyurabilir ya da sunduğunuz ürün veya hizmetler ile ilgili potansiyel müşterilerinizin aklında yer edebilirsiniz. Farklı alanlar, ürün ve hizmetlere göre her marka farklı bir sosyal medya stratejisi uygulamaktadır.

 

Peki, sosyal medya stratejisi nedir ve nasıl oluşturulur? 

Sosyal Medya Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

Sosyal medya stratejisi oluşturmadan önce ilk olarak yapmanız gereken şey; hizmet veya ürününüzü iyi tanımak ve tanımlayabilmektir. Böylece, ürününüzü ya da hizmetinizi daha çok kişiye duyurabilir ve hedefinizdeki kitleyi kolaylıkla çekebilirsiniz.

 

Sosyal medya stratejisi oluştururken yapmanız gereken şeylerin başında doğru bir hedef belirlemek gelir. Öncelikle, hedefinizin ne olduğunu belirlemeli ve ona göre bir strateji izlemelisiniz. 

 

Geleceğe dair büyük bir hedef koysanız da hedefinize giden yolda küçük adımlarla ilerlemeniz ve doğru stratejiler oluşturmanız oldukça önemlidir. Büyük hedefe giden yolda nasıl küçük hedefler kurmanız gerektiğiyle ilgili örnek bir görsel aşağıda verilmiştir.

 

 

 

Sosyal medya stratejisi oluştururken uygulanan pek çok yöntem vardır. “Nasıl sosyal medya stratejisi oluşturulur?” sorusuna cevap niteliğinde uygulamanız gereken yöntemler aşağıda verilmiştir.

 

Doğru bir pazarlama hedefi oluşturun: 

●     Amacınızı ve hedefinizi doğru belirleyin. 

●     Birçok sosyal medya platformunu kullanmaktansa, hedef kitlenizin en çok bulunduğu sosyal medya platformlarının ne olduğunu ve bu platformdaki kitlenize nasıl ulaşmanız gerektiği ile ilgili doğru bir pazarlama yolu bulun.

●     Ulaşacağınız kişilerin ürün ya da hizmetiniz ile ilgili en doğru şekilde bilgi almasını sağlayın.

 

Düzenli paylaşım yapmak çok önemli:

●     Yalnızca haftada bir kez paylaşım yapmak yeterli değildir. Haftada birkaç kez paylaşım yapmanız gerekmektedir.

●     Paylaşımlarınızın düzenli olması ayrıca önemlidir. Belli günler ve periyotlarda paylaşım yapmanız kitlenizin takipte kalmasını sağlamak için önemlidir.

 

Kaliteli içerik üretmek: Yalnızca ürününüzün veya hizmetinizin kaliteli olması yetmiyor. 

Sattığınız şey ister bir ürün olsun, isterse bir hizmet, sizi takip eden müşterilerinize kaliteli içerikler sunmalısınız. En büyük markaların bile ürün veya hizmetlerinin yanı sıra kaliteli içerikler üretmeye çalıştığını gözlemliyoruz. Bu nedenle, sizler de kaliteli içerik üretmelisiniz. Bu içerik; görsel, video ya da metin olarak sunulabilir. Ancak, unutmayın ki hedef kitlenizin dikkatini çekmek ve mevcut müşterilerinizin kalıcılığını sağlamak için yeterli kalitede bir içerik sunmalısınız. 

 

Minimum maliyet maksimum getiri: Bütün bütçenizi reklama ayırmak yerine daha mantıklı kararlar alın. Yüklü miktarlarda reklam vermeniz doğru bir reklam yayınladığınız anlamına gelmez. Minimum miktarda vereceğiniz reklamlar ile maksimum hedefe ulaşmaya çalışın. Günlük reklamlar verilebilir ya da sponsorlu reklam paylaşımları yapılabilir. Ancak, burada asıl sorulması gereken soru: Doğru bir sosyal medya stratejisi uyguluyor muyum?

 

Hedef kitlenizi göz ardı etmeyin: Hedef kitleniz, yani ürününüzü ya da hizmetinizi sunacağınız kişiler gerçekten ürününüzle ilgileniyor mu? Ürününüzü ya da hizmetinizi alacak kişilere göre reklam vermeli ve buna göre içerik paylaşımları yapmalısınız. Hedef kitlenizi yanlış belirlemeniz sizlere maddi açıdan ciddi zararlar verebilir. 

 

Araştır, analiz et ve sun: Ürününüzü veya hizmetinizi, hedef kitlenizi, sürekli değişen pazar paylarını ve aklınıza gelebilecek tüm pazarlama alanlarını ciddi bir şekilde araştırmalısınız. 

●     Sürekli olarak araştırın. Çok hızlı değişen bu dünyada, sürekli olarak trendlere ayak uydurmaya çalışın.

●     Sosyal medya parametreleri sürekli olarak değişmektedir. Ayrıca, mevcut ya da potansiyel takipçilerinizin hesaplarınızla ve rakip hesaplarla etkileşimlerini doğru takip etmeli ve analiz etmelisiniz. Değişime ayak uydurmazsanız ayakta kalmanız oldukça zor.

 

Rakiplerin yanında ya da bir adım önünde olun: Rakiplerinizi sürekli olarak araştırın, kontrol edin. Onlar da sizler gibi sürekli olarak araştırma yaparak kendilerini bir adım ileriye götürmenin yollarını arıyorlar. Gerektiğinde onlardan öğrenin, esinlenin. Ama asla taklit etmeyin! 

Rakiplerinizden geride kalmak sizin için kötü sonuçlar doğurabilir. O yüzden, sürekli olarak kendinizi rakiplerinizle aynı seviyede kalacak şekilde ya da onların bir adım ilerisinde olacak şekilde yetiştirin.

 

 

Takipçilerinizle/Müşterilerinizle iletişimde olmak: Sosyal medya platformlarında artık samimiyet değer kazanıyor. Takipçileri ya da müşterileriyle sürekli olarak iletişimde olan, sorularını cevaplayan ya da interaktif paylaşımlar yapan hesapların daha fazla kazandığı açıkça görülüyor. İletişimde kalmayı yapacağınız strateji planında ilk sıralara yazmalısınız. 

 

Takipçilerinizle iletişimde kalmanızın için yapabileceğiniz birkaç yöntem vardır:

 

●     Takipçilerinize paylaştığınız içerikler ile ilgili sorular sormak: Böylece, interaktif bir paylaşım yapabilir ve takipçilerinizin konu, hizmet veya ürün ile ilgili görüşlerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. 

●     Sosyal medya platformları üzerinden çekilişler yapmak: Son zamanlarda yapılan araştırmalara ve analizlere göre çekiliş yapmak oldukça popüler bir hale geldi. İlk olarak; birçok marka, influencer ya da youtuber gibi birçok kişi ile iletişime geçerek çekiliş yaptırıyor ve böylece ürünlerini kolaylıkla tanıtabiliyor. Bir diğer yöntem ise kişilerin, markaların ya da hizmet/ürün satanların, kendi sahip oldukları ürün, hizmet ya da farklı bir şey üzerinden çekiliş düzenleyerek kişilerle etkileşime girmesidir. 

 

Sosyal medya platformları üzerinden yapılan çekilişler ile ilgili güvenebileceğiniz bir siteye erişmeniz oldukça zor. Simpliers olarak tam da bu noktada, sizlere en kaliteli ve güvenli hizmeti sunmak için buradayız.

 

 

Sosyal Medya Stratejisi Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sosyal medya stratejisi oluştururken dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Çoğu kişi, doğru strateji yapamamak veya yanlış uygulamaktan dolayı hedeflerine ulaşamamaktadır.

●     Ürünü yada hizmeti iyi tanımlama

●     Değerleri iyi belirleme

●     Kaliteli içerik üretme

●     Minimum zarar, maksimum fayda kuralından yararlanma

●     Hedef kitleyi doğru seçme

●     İnteraktif ve özgün olma

 

Bunlar, sosyal medya stratejisi oluşturma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardır. 

 

 


Sosyal Medya Stratejisi Oluştururken En Sık Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

 

Sosyal medya stratejisi oluştururken en sık yapılan yanlışlar, bahsedilen konuların dikkate alınmamasıdır diyebiliriz.

 

Sosyal medya stratejisi oluştururken en çok yapılan hatalar:

●     Takipçilerle etkileşime girmemek,

●     Özgün ve kaliteli içerik hazırlamamak,

●     Araştırma yapmamak ve gelişmelerden geri kalmak,

●     Rakip analizi yapmamak,

●     Düzenli paylaşım yapmamak,

●     Müşterilerden gelen geri bildirimleri dikkate almamaktır.

 

  

 

 

  

Çoğu kişinin yaptığı hatalardan biri, hedef kitlelerine ait sosyal medya platformlarına yoğunlaşmaktansa tüm sosyal medya mecralarından paylaşım yapmak ya da tam tersi, yalnızca bir mecraya bağlı kalmaktır. Ayrıca takipçileri için interaktif paylaşımlar yapmayan, samimiyetten yoksun kişilerin de çok fazla tercih edilmediğini gözlemliyoruz.

 

Kısacası, doğru bir sosyal medya stratejisi uygulayarak çok değil akıllı çalışın!

İlgili Yazılar