Sosyal Medyanın Markalar İçin Önemi

Sosyal medya platformlarını etkili ve aktif bir şekilde kullanmak alıcılarınızın size güvenmesini ve sadık kalmasını sağlar.

S
Sinan
22.11.2021 20:26
PAYLAŞ:

Neden Markanızı Büyütmek İçin Sosyal Medyanın Gücünden Faydalanmalısınız?

Marka, işletmelerin mal ve hizmetlerini diğer rakiplerinden ayırt etmesini sağlamak koşulu ile tanıtıcı logo, kavram, sözcük, şekil, harf, sayı, tasarım ve resim gibi çizimlerle görüntülenen somut veya soyut bir kavramdır. Marka, aynı zamanda bir işletmeyi ya da bir kurumu temsil eden kimlik ve kişiliktir.

Sosyal medya ise kullanıcıların kendi içeriklerini üretip kendi ağlarında paylaştığı online platformlardır. Sosyal medya birçok firma, kurum ve kişi tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Web 2.0 kullanıcı hizmetlerinin sunulması ile kullanıcıların tek yönlü paylaşımlarını, çift taraflı ve eş zamanlı paylaşımlara ulaştıran sosyal medya sistemidir. Sosyal medyanın markalar için önemi diğer pazarlama kanallarına göre oldukça daha fazladır.

Günümüzde kişiler ve kurumlar markalarını büyütmek ve daha fazla kitlelere ulaşmak için farklı stratejiler uygulamaktadır. 2000’li yıllardan önce yüz yüze iletişim, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile aktiflik sağlamaya çalışanlar şimdilerde markalarını internet platformlarına taşımaktadır. We are Social ve Hootsuite’in verilerinde 2020’nin ikinci çeyreğinde Dünya İnternet, Sosyal Medya ve Mobil kullanım istatistikleri raporları düzenli olarak paylaşılmaktadır. Kullanıcılar internette ne kadar zaman geçiriyor, hangi ürünleri arıyor, en çok hangi siteleri ziyaret ediyor, dijital eğilimlerde davranışları nasıl şekilleniyor sorularının yanıtları bu raporda yer almaktadır.

Bu raporlardaki istatistiklere göre dünya nüfusunun %59’u yani 4,57 milyar internet kullanıcısı vardır. 3,81 milyar sosyal medya kullanıcısı dünya nüfusunun%49’unu kapsamaktadır. Ayrıca bu raporda 5,16 milyar mobil kullanıcı dünya nüfusunun %66’sı yer almaktadır. Markaların online hedef müşteri kitlesine ulaşmaları için sosyal medyanın gücünden faydalanmaları gerekir.


Kurumsal Markalar Sosyal Medya Platformlarını Nasıl Kullanıyor?

Sosyal medya platformlarını etkili ve aktif bir şekilde kullanmak alıcılarınızın size güvenmesini ve sadık kalmasını sağlamaktadır. Dijital ortamda var olmak, yeni müşteriler kazanmanızı, var olan müşterilerinizin sizinle kaldığını, markanızın başarısını ve rakipleriniz ile aranızdaki farkların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Sosyal medyanın markalar için önemi diğer mecralara göre az maliyetlidir. Markanızı büyütmek için dijital ortamlarda birçok yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler;

●     Sosyal medya platformlarını kullanma,

●     Kaliteli içerik yaratmak,

●     SEO çalışmaları,

●     E-Posta pazarlaması,

●     Gelişmeleri takip etme ve yenilikçilik,

●     Ölçüm ve analiz yapma gibi unsurlardır.

Bir ürünü ve hizmeti pazarlamanın sayısız yöntemi vardır. Doğru stratejiler kullanarak ürünü veya hizmeti müşterinin dikkatini çekecek şekilde pazarlamak gerekir. Markaların kendi sosyal medya hesapları ve kullandıkları platformlar vardır. Kendi ürün ve hizmetleri ile alakalı paylaşımlar yapan bu markalar, rakip firmaları takip etmekte ve dijitalde neler olup bittiğini gözlemlemektedir. Her marka sosyal platformlarda kendi gücünü takipçi sayısı ve aldıkları beğenilerle ölçmektedir. Buna rağmen bu tür markalar sosyal medya platformlarındaki potansiyel tüm müşterileri kendilerine çekememektedir. Markaların gerçek güçlerine ve hedefledikleri potansiyel müşterilerini kazanabilmeleri için uygulamaları gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurlar şöyledir;

●     Profili belirlemek,

●     Doğru kanalı kullanmak,

●     Hedef kitleyi belirlemek,

●     İçerik stratejileri oluşturmak,

●     Gereken bütçeyi ayırmaktır.


Markalar İçin Sosyal Medya Pazarlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İnsanların büyük bir çoğunluğu zamanlarını internette geçirmektedir. Markaların bu kullanıcılarla internet üzerinden iletişim kurması için sosyal medya kullanmaları gerekmektedir. Öncelikle bu konuda dikkat edilmesi gereken markanın amacıdır. Markanın oluşumu sosyal medyada markaların konumlandırılması ile oluşturulup bütçe ve boyutu ile ilgili satışları arttırma amacı taşımaktadır. En sık yapılan hatalardan biri de takipçi sayısı tuzaklarıdır. Marka yöneticileri sektördeki rakiplerinin takipçi sayılarını geçmeye çalışmaktadır. Bazen doğru olmayan yöntemleri kullanabilmektedirler.

Takipçi sayısının yüksek olması iyidir fakat gerçekten potansiyel müşterileriniz tarafından mı takip ediliyorsunuz? Bu önemli bir sorudur. Reel takipçilerinizin olması sayfanızdaki etkileşim gücünü attırır. Hedef kitlenizin değerli bulduğu içerikler paylaşmalısınız. Örneğin piyasaya bir ürün sunduğunuz zaman fotoğraflarını, özelliklerini belirtmeniz gerekmektedir. Bu konudaki altyapınız ne kadar sağlıklıysa etkileşim oranınız o kadar artacaktır. Sosyal medyanın markalar için önemi hedef kitleniz ile iletişime geçmenizi kolaylaştırır.

Kişilerin size ulaşmalarına mutlaka izin vermelisiniz. Takipçileriniz ile güçlü ve sürdürebilir bir bağ oluşturmanız onların da ilgisini çekecektir. Influencer Marketing gücünden faydalanabilirsiniz. Sosyal medyada belli bir kitleye ve etki gücüne internet fenomenleri ile iletişime geçebilirsiniz. Eğer içeriklerinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi yararlı bulurlarsa kendi takipçileri ile paylaşıp size referans olabilirler. Sosyal medya platformlarında aktiflik çok önemlidir. Güncel, özgün ve kaliteli paylaşımlar yapmanız kitlenizi büyütmenize ve dikkat çekmenize yardımcı olabilir.

Bilinirliğinizi arttırmak için sosyal medya platformları olan Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ve Linkedln gibi hesaplarınızdan daha fazla kişilere ulaşmaya çalışmalısınız. Sosyal medyanın markalar için önemi rakiplerinizi inceleme ve gözlemleme konusunda yardımcı olmaktadır.


Sosyal Medya Çekilişleri Takipçi Kazanımı ve Bilinirlik Konusunda Ne Kadar Etkilidir?

Sosyal medya üzerinden çekiliş yapmak bilinirliği arttırma konusunda hesabınıza destek olabilir. Hesabınızı güçlendirmek, markanıza değer katmak ve takipçinizi arttırmak için yapılan çekilişler usule uygun olmalıdır. Her çekiliş farklı bir amaç taşımaktadır. Bu amacınızı önceden belirlemelisiniz. Sosyal medyanın markalar için önemi büyük olduğundan dolayı şu amaçlardan birine odaklanmanız gerekir.

●     Instagram’dan takipçi kazanma

●     Beğeni ve yorum alma

●     E-posta abonesi kazanma

●     Blog içeriklerine yönlendirmeler yapma

●     Web sitenize trafik çekme

Bu amaçlar doğrultusunda ihtiyacınız olan geri dönüşümü sağlamak amacı ile sosyal medya çekilişleri yapabilirsiniz. İlgi çekici bir ödül ortaya koyarak çekiliş öncesinde katılımcılara ne sunacağınızı gösterebilirsiniz. Ödülün büyüklüğü de doğru orantıda katılımcı sayısını yükseltecektir. Katılım koşullarını çok karmaşık olmamalıdır. Birkaç adımda tamamlanabilen adımlarla çekilişe katılma hakkı sunabilirsiniz. Çekiliş sürecinin uzun olması katılım yapacak kullanıcıları caydırabilir. Bu yüzden çekiliş zamanı ne kadar yakın süreli olursa kullanıcıların katılımı da bir o kadar artacaktır. Çekilişinizin tanıtımını yaparsanız olabildiğince çok fazla kitleye ulaşabilirsiniz. Doğru hashtag kullanarak markanızı takip eden kullanıcılara rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Sosyal medyanın markalar için önemi doğru adımlarla sürdürülebilirse katkı sağlayabilir. Sosyal medya üzerinden rahatlıkla çekiliş yapmanız için simpliers'ın size sunduğu profesyonel instagram çekiliş aracını kullanabilirsiniz.

 

 

İlgili Yazılar